Klapper: Duits Kampioen Nisipeanu is binnen!

maandag 19 maart 2018
Fantastisch nieuws: regerend Duits Kampioen GM Liviu Dieter Nisipeanu (2681) komt zijn kunsten vertonen op het BPB Limburg Open 2018! Nisipeanu heeft in zijn carrière prestaties neergezet die nog nooit eerder zijn vertoond door een speler van het BPB Limburg Open. We zijn erg blij met de komst van deze grote vis die al jarenlang op het allerhoogste niveau tekeer gaat.

Nisipeanu is geboren in Boekarest als zoon van een Roemeense vader en een Duitse moeder. Al snel stond hij bekend als megatalent en wist dat op zijn 20e na veel jeugdtitels om te zetten in zijn eerste Roemeense nationale titel. Hij bleef zich ontwikkelen en 3 jaar later wist hij zich via een kwalificatietoernooi te plaatsen voor het Wereldkampioenschap van 1999, waar hij met zijn spectaculaire Tal-achtige spel verrassend pas in de halve finale het onderspit moest delven tegen de latere winnaar Alexander Chalifman.

De nu 41-jarige Duitser zou nog 6 jaar moeten wachten op zijn grootste overwinning: de eindzege van het Europees Kampioenschap van 2005, voor Teimour Radjabov en Levon Aronian. Met dit toernooi bereikte hij zijn piek-ELO van 2707 en een vijftiende stand op de wereldranglijst.

Sindsdien leeft Nisipeanu helemaal van het schaken. Hij neemt bijna altijd deel aan de Olympiade, komt op Nationale- en Internationale kampioenschappen en speelt veel toernooien. Zo is hij meervoudig Roemeens Kampioen en speelt hij sinds 2015 onder de Duitse vlag. Na 2 deelnames aan het Duits Kampioenschap, wist hij deze titel in 2017 eindelijk binnen te slepen en is daarmee regerend Duits Kampioen.

Een aantal jaar geleden was de Grootmeester op vakantie in Maastricht en hij wilde graag nog een keer terugkomen. En dan laten we hem meteen het mooiste schaaktoernooi ter wereld zien!

Door Jeroen van Ginneken


Limburgse
Schaakbond