Nog meer Duits geweld verwacht

vrijdag 27 april 2018
Nog eens twee jonge, Duitse Grootmeesters hebben hun komst naar het BPB Limburg Open 2018 toegezegd. Het gaat om Rasmus Svane (2587) en Alexander Donchenko (2574) die voor het eerst hun opwachting maken op het leukste toernooi van Nederland.

Svane kwam al op jonge leeftijd vanuit zijn geboorteland Denemarken naar Duitsland. Daar gold hij al snel als een toptalent en dat bleek al vroeg in Nationale Jeugdkampioenschappen. Zo eindigde Svane in 2009 2e bij het kampioenschap onder-12 en won een jaar later het onder-14 kampioenschap. In hoog tempo speelt de nu 20-jarige Deense Duitser verschillende IM- en GM-normen bij elkaar bij toernooien door heel Europa. Zijn tweede plaats op het afgelopen Duits Kampioenschap bevestigt dat Svane een gerenommeerd toernooispeler en outsider voor elke titel is, die met een goed toernooi best eens op de hoogste trede van het podium van het BPB Limburg Open zou kunnen komen te staan.

Dan zal hij wel moeten afrekenen met zijn eeuwige rivaal Alexander Donchenko. De verhalen van beide heren gaan gelijk op, want ook de nu 19-jarige Donchenko kwam op vroege leeftijd met zijn Russische ouders naar Duitsland. Het schaken heeft hij meegekregen van zijn vader IM Anatoly Donchenko en hij heeft de sport dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Hij eindigde in 2009 bij het kampioenschap onder-12 op plaats 3 en won dezelfde groep een jaar later. Ook de geboren Rus heeft tal van Europese toernooien gespeeld, waarbij zijn overwinning op het Schaakfestival Groningen één van de bekendste is. Donchenko is sinds 3 jaar Grootmeester en gaat ook op voor zijn grootste scalp ooit: de eindoverwinning op het BPB Limburg Open.

Met deze twee sterke, jonge Duitsers krijgt het deelnemersveld een sterk Duitse inborst. Eerder werd het BPB Limburg Open gewonnen door de Duitsers Leonid Kritz (2007) en Thomas Henrichs (2012) en het zal niet makkelijk worden voor de Nederlandse delegatie om de eer van het land te verdedigen.

En dan nog iets! Svane en Donchenko zijn de 299e en 300e deelnemer van het BPB Limburg Open en de verwachting is dat er daar nog zo’n 150 bij komen. Daarmee wordt één van de grootste toernooien van Nederland wederom in Maastricht gespeeld en daar kunnen we trots op zijn. Heb jij je al ingeschreven?


Limburgse
Schaakbond