Rondeverslag Ronde 1

vrijdag 18 mei 2018
Als organisator van een schaaktoernooi heb je maar een rare baan. Het hele jaar ben je bezig om toe te werken naar 4 dagen. Je spreekt zoveel mogelijk betrokkenen, maakt een draaiboek en moet ondertussen niet vergeten de aanmeldingen te openen en te zorgen dat er zich zoveel mogelijk mensen aanmelden. Na die 4 dagen plan je een evaluatie om te bespreken wat er volgend jaar beter kan en vanaf daar beginnen alweer de voorbereidingen voor het volgende jaar. En dat vind je dan nog leuk ook.

Zo kwam het dat we dit jaar werden geconfronteerd met een nieuwe locatie. Een schitterende nieuwe zaal met uitzicht naar het café (en andersom), betere voorzieningen in eigenlijk alles en zowaar een airconditioning. Maar dat bracht ook uitdagingen mee. Zo mocht de vloer niet worden beschadigd door de stoelen en tafels en was het lang onduidelijk wie de nieuwe cateraar was en wat zijn plannen waren. Toch zijn de voorbereidingen goed gegaan en werd het langzaam vrijdag de 18e.

De aanmeldingen begonnen en het bleef wat rustig; normaal staan er tientallen mensen te wachten tot het moment dat de aanmeldingen eindelijk zijn begonnen, nu waren dat er slechts een paar. En ook in het uur daarna kwamen er wel mensen binnen, maar liep het nog geen storm. Maar de aanmeldingen waren 2 uur geopend en dat bleek maar goed ook. Wat. Een. Storm. Zo’n 300 mensen wilden zich in een tijdsbestek van een uur even aanmelden; dat is er 1 per 12 seconden. Er was zelfs iemand die even uit haar hoofd 20 namen wilde aanmelden. Tel daarbij op dat er ook nog 50 mensen belden omdat ze in de file stonden en de chaos is compleet.

Toch ging het ondanks alle files en stress redelijk goed. De paringen werden gemaakt en mensen die zich daarna nog aanmeldden, werden nagepaard. Dat daarop geen uitzonderingen worden gemaakt, bleek wel uit het feit dat de nummers 1 en 3 van de deelnemerslijst, GM Liviu-Dieter Nisipeanu en GM Erwin l’Ami allebei te laat bij de aanmelding waren en daardoor respectievelijk op bord 46 en 47 mochten plaatsnemen. Beiden wonnen ze hun partij relatief snel, maar of dat nu een voordeel (want relatief weinig moeite) of een nadeel (want lagere gemiddelde rating van tegenstanders) is, blijft onduidelijk. Als gevolg van deze naparing spelen beide heren reeds in ronde 2 tegen elkaar en kunnen in deze ronde uitmaken wie zich favoriet mag noemen voor de eindzege en wie moet afhaken.

Verrassingen waren er wel in groep A. Het leuke aan de versnelde paringen van het BPB Limburg Open is dat je ook in ronde 1 speelt tegen iemand die redelijk van je eigen niveau is. Zo spelen GM’s tegen FM’s, die hun titel meestal ook niet bij een pakje boter gekregen hebben. Het is dus niet helemaal vreemd dat GM Alexander Donchenko, de nummer 4 van de plaatsingslijst, een half punt kwijtraakte tegen FM Roel Hamblok. En ook Dambacher (8) en Janssen (9) konden geen gewonnen stelling krijgen tegen de FM’s Nikolas Pogan en Marcel Harff.

De groep met traditioneel de minste ratingverschillen is groep B, waar alle spelers verspreid zitten op een rating tussen 2100 en 1800. Dat zorgt ervoor dat je geen enkele wedstrijd echt rustig aan kan doen, omdat je tegenstander altijd een bijna gelijkwaardige rating heeft. Een enkele verrassing is dus helemaal niet bijzonder, maar toch gebeurt het zelden dat op de eerste 9(!) borden de witspeler niet weet te winnen. De hooggeplaatste Klaudio Kolakovic (2), Bob Merx (4) en WFM Ingrid Voigt (8) moesten zelfs met de witte stukken en een hogere rating het onderspit delven en staan nu al een vol punt achter op de koplopers.

En ook in de groepen C1 en C2 zijn uitzonderingen eerder de regel. Na ronde 1 in C1 is de 55-jarige René Weerts de enige speler uit de top 10 die zijn partij wist te winnen! Toegegeven, Denny Ringeltaube (5) en Frieda Arnold (8) kregen door hun bye een half punt, maar er is toch zeker duidelijk geworden dat er niet 1 duidelijke favoriet is aan te wijzen in deze groep.

In groep C2 zien we een zelfde beeld. Omdat de top-5 allemaal punten heeft laten liggen, gaat Christina Eimer (6) aan kop. De 23-jarige Duitse gaat een zwaar toernooi tegemoet, aangezien ze 106 hongerige wolven in haar nek voelt hijgen.

Naast al dit geweld speelt de Veteranengroep in een iets rustiger tempo 4 rondes. Deze rust blijkt ook beter uit de uitslagen, waar bijna elke partij zo is geëindigd als je op rating zou verwachten. Peter Schoeber is hier ratingfavoriet met 150 punten voor op Henk de Kleijnen. De verrassing van de dag was voor Ron Dohmen, die knap Rein Thierry op remise wist te houden.

In alle groepen is de eerste schifting gemaakt. De eerste schakers hebben uit pure euforie of knallende frustratie een slechte nacht gehad en brengen deze nacht de volgende dag mee naar het toernooi. In ronde 2 gaan we nog spannendere partijen zien en we kunnen niet wachten op een bloedstollend verloop van het BPB Limburg Open 2018!


Limburgse
Schaakbond