Rondeverslag Ronde 2

zaterdag 19 mei 2018
De spanning stijgt in ronde 2 van het BPB Limburg Open 2018! Waar in ronde 1 al veel titelfavorieten- en outsiders punten lieten liggen, is ook ronde 2 een heus slagveld geworden. U bent vast benieuwd naar de ontwikkelingen in ronde 2.

In Groep A werd al een absolute topper gespeeld. De hoogst geplaatste Duitser Nisipeanu speelde tegen de Nederlandse toernooitijger Erwin l’Ami. Beide heren hielden hun kruit droog en kwamen een snelle remise overeen. En dat bracht natuurlijk ruimte voor andere spelers om een voorsprong te nemen.
En dat hoef je Christian Bauer niet uit te leggen. De Fransman neemt op toernooien niet teveel risico en bouwt stabiel een voordeeltje uit, om nog voldoende energie over te houden om de volgende ronde goed te presteren. Precies zo ging de wedstrijd tegen de Roemeense IM Petrisor, die langzaam van het bord geschoven werd. Zo neemt Bauer de leiding in handen en ligt hij op koers voor zijn tweede toernooiwinst.
Ook Sipke Ernst gaat volle bak vooruit voor zijn eerste officiële toernooizege. Hij speelde tegen IM Thomas Beerdsen en wist hem in een tactische partij te verslaan. De Groninger is al wel eens gedeeld eerste geworden, maar nog nooit officieel toernooiwinnaar en wil dat deze editie dolgraag doen. Tussen de 10 “tweepunters” staan ook nog IM Herman Grooten en de Limburgse FM Jozef Simenon. Zij proberen dat te handhaven in ronde 3, maar hebben met Christian Bauer en Erwin l’Ami nou niet bepaald het makkelijkste programma gekregen.

We vliegen naar groep B waar de spanning ook nu al naar het kookpunt stijgt. De als eerst geplaatste Belg Yordi de Block wist de Luxemburgse Rene Kalmes te verschalken en handhaaft zijn perfecte score. Samen met hem is Sander Boogaard de enige speler uit de top 10 met 2 punten. Dat niet alleen hooggeplaatste spelers 2 uit 2 kunnen halen, wordt door 2 andere spelers bewezen. De 18-jarige Kevin Deider is met een rating van 1701 met dispensatie de groep binnengekomen, maar heeft inmiddels al 2 stevige 1800-spelers van het bord gespeeld. Ook Leon de Vries, 51 lentes jong, heeft nog geen punten gemorst en dat is voor een speler met een rating van 1800 toch niet gek.

In groep C1 hebben de echte favorieten moeite met waarmaken van hun rol. Zo is er geen enkele speler uit de top 10 meer over in de groep van 9 koplopers. In deze groep gaat de Duitser Michael Schera (1738) aan kop na een overwinning op John Uckerman. In ronde 3 speelt de top van de ranglijst tegen elkaar en het wordt dus spannend of er iemand in slaagt zijn koppositie te handhaven. Met 3 uit 3 komt de prijzentabel toch al een beetje in zicht!

In C2 zijn er nog 11 mensen over die een perfecte score kunnen halen. En hoewel er ook hier al veel top-10 spelers zijn gesneuveld, zijn toch Erik Tutenel (1776) en Albert Dekker (1756) nog over. De overige 9 spelers bestaan uit onder anderen de Limburgers Hein de Boer (Maastricht) en Bob Vonken (Voerendaal), die uit de buurt komen. Bepaald niet uit de buurt komt de 70-jarige Indiër R Ravindran, die graag de hoofdprijs in de groep mee naar huis zou willen nemen.

Ronde 3 is traditioneel gezien de ronde waar de perfecte scores uit de groep verdwijnen. Kunt u hem nog wel handhaven? Wellicht ligt u dan wel op titelkoers!


Limburgse
Schaakbond