Rondeverslag Ronde 3

zaterdag 19 mei 2018
In ronde 3 zijn door de manier van indelen de ratingverschillen tussen spelers altijd wat groter. Tot en met ronde 2 wordt de spelerslijst opgedeeld in een bovenste en een onderste helft. Zo kun je in de onderste helft 100% halen na 2 rondes tegen relatief mindere tegenstanders. In ronde 3 komen deze twee helften echter samen en speelt de top van het deelnemersveld met 100% tegen de andere helft met 100%. Zo spelen de absolute favorieten ineens tegen spelers uit de onderste helft van het deelnemersveld. En als u nu denkt: “maar dat zou dan toch een eitje moeten zijn voor de bovenste helft?” Dan moet u dit verslag maar eens goed lezen, want de bal is rond en het kan alle kanten op!

Op bord 4 speelde Erwin l’Ami tegen de Limburgse FM Jozef Simenon (2157), die in Limburg bekend staat om zijn onconventionele verdedigingstechnieken. Wat heet: 1. e3; 2. b3; 3. Lb2; 4. Dc1. Laat ik het zo zeggen: ik speel het niet elke dag. Maar hoewel het niet heel ambitieus is, is het wel lastig om door te komen, zelfs met 500 ratingpunten meer. En eigenlijk – zo moest ook live-commentator IM Stefan Kuipers bekennen – kwam wit na een zet of 20 prima te staan. L’Ami ging voor de koningsaanval, maar Simenon slaagde erin voldoende stukken af te ruilen en hield een betere stelling over. Toen hij daarop remise aanbood, kon l’Ami niet anders dan het aanbod met een mindere stelling accepteren. En dat vinden wij natuurlijk prachtig. Want hoewel l’Ami een uiterst geschikte kerel is, voert het Limburgse chauvinisme toch de boventoon. Beide heren verdienen wel bonuspunten omdat ze nog even binnenliepen bij de live-analyse om daar zelf verslag te doen van hun eigen partij.

Door deze remisepartij staat Simenon bovenaan in de strijd om de titel van beste Limburger, omdat Martijn Dambacher verrassend genoeg de stelling van Alexander Suvorov (2170) niet wist te breken. Dambacher miste vroeg in de wedstrijd een combinatie en moest dat bekopen met een pion achter. Suvorov wist af te ruilen naar een gelijke stelling en daarmee kon de 15-jarige Duitser een half punt binnenkoppen.

Er zijn nu in de A-groep nog 3 spelers over met 3 punten: Christian Bauer, Sipke Ernst en de verrassende Martin Villwock (2153), die o.a. 2 FM’s aan het spit heeft geregen en daarmee zijn perfecte score wist te behouden.

In de B-groep zijn er nog 4 spelers over met 3 punten. Het gaat om Yordi de Block (2068), Sander Boogaard (2019), Florian Spindler (1888) en Maastrichtenaar Philippe Ramaekers (1887). Voor die laatste 2 is de prestatie nog extra knap, omdat ook zij zich eerst nog in de onderste helft bevonden, maar nu gewoon 2 goeie 2000-spelers tegen zich kregen. Voor degenen die denken dat de prijzen in de B-groep gaan worden verdeeld tussen de twee 2000-spelers met 100%, moeten we toch even vermelden dat er in groep B altijd wel een verrassing tussen de prijswinnaars zit. Sterker nog, Philippe Ramaekers staat niet voor het eerst aan kop in de B-groep, hij deed dat in 2011 ook al en destijds stond hij na 7 rondes nog steeds bovenaan!

Ook in C1 begint het aantal perfecte scores rap af te nemen. Na 3 knappe overwinningen met zwart, staan Parcival Rogge, Djad Maes en Daan Hubers nu stijf aan kop. Tussen de 3 spelers gaat een jeugdig feestje ontstaan, want ze zijn allemaal nog in dit millenium geboren.

In C2 vinden we met Albert Dekker en Jan Londers wat meer ervaring terug in de kop van de groep. Zij zullen de jonge Belgische Ines Dellaert en Indiër R Ravindran van zich af moeten slaan in de komende rondes. Laatstgenoemden komen uit de onderste helft van het schema en wisten in de derde ronde knap 2 spelers in te pakken die 150 ELOpunten meer verzameld hebben.

In de veteranengroep leed torenhoog favoriet Peter Schoeber puntverlies tegen de jaarlijks terugkerende Franz-Josef Bauchmüller (1x raden uit welk land hij komt). Daardoor gaan Martin Schmitz, Ton Montforts en Thieu van Pol nu aan kop in deze groep. Zij kunnen morgenochtend lekker uitslapen en hoeven pas ’s avonds weer aan de bak.

Ondanks de grote ratingverschillen zien we dus in elke groep wel een aantal verrassingen. En dat houdt het natuurlijk leuk. In ronde 4 zal het kaf daadwerkelijk van het koren worden gescheiden en wordt beslist wie er mag doorstomen naar de prijsuitreiking en wie er voorlopig een stap terug moet gaan doen.


Limburgse
Schaakbond