Rondeverslag Ronde 4

zondag 20 mei 2018
Ronde 4 is elk jaar een ronde met veel vrijwillige byes. Een deel van de mensen vindt het fijn om na 3 rondes een rustige dag te hebben en laadt zich daarmee op voor nog 3 heftige rondes. Een ander deel van de mensen heeft de vrije ronde simpelweg nodig, omdat hij tot in de late uurtjes in de binnenstad van Maastricht is geweest. Wat niet elk jaar het geval is, maar deze editie wel, is dat de liveborden van de A-groep blijkbaar ook een bye hadden genomen en ze besloten hadden nog even niet te werken. Lastig voor de thuisblijvers en voor het live commentaar van Stefan Kuipers, maar zoals het er naar uitziet, komen de borden in ronde 5 gewoon naar hun werk.

In de kop van de A-groep gaat Christian Bauer volle bak voor de toernooiwinst. Hij had een makkelijke loting omdat hij tegen de verrassende Martin Villwock speelde, en combineerde de arme Duitser finaal van het bord. Hiermee gaat Bauer soeverein aan de leiding, aangezien hij de enige speler is met 4 uit 4!

In het kielzog van Bauer staat een bruut viertal met geslepen messen klaar om te profiteren van een foutje van de Fransman. Grootmeesters Sipke Ernst, Liviu-Dieter Nisipeanu, Alexander Donchenko en IM Hing Ting Lai staan op 3,5 en hebben de toernooizege nog steeds in eigen hand. In ronde 5 staat er vuurwerk op de rol met Bauer – Nisipeanu (een salonremise is slecht voor Nisipeanu) en Ernst – Lai.

Regerend kampioen Roeland Pruijssers moet de kans op de titel voorlopig ook laten schieten. Na Martijn Dambacher kon ook hij de verdediging van Alexander Suvorov niet stuk krijgen. De jonge Duitser speelt wisselvallige toernooien, maar lijkt op tijd in vorm voor het belangrijkste toernooi ter wereld. Wanneer hij nog een keertje kan winnen, maakt hij toch echt kans om in de prijzen te vallen. Niet slecht voor iemand die als 60e geplaatst is met een rating van 2170.

In de B-groep zijn er nog 2 spelers met 100% overgebleven. Het gaat om de 20-jarige Belg Yordi de Block en de 22-jarige Duitser Florian Spindler. De Block wist mooi te winnen van oud-groepswinnaar Ramaekers die daardoor een vol punt achter staat. Spindler wist wederom te verrassen, ditmaal tegen de bekende BPB Limburg Open-speler Joop Hummel, en handhaaft zich ondanks zijn lage rating gewoon in de absolute top van de groep.
Naast De Block en Spindler heeft ook Sander Boogaard nog 100%, maar omdat hij bij de groep behoorde die tot diep in de nacht stond te dansen (dat weet ik omdat ik hem tegenkwam), voert hij de groep van achtervolgers met 3,5 punt aan.

Verder kunnen we u gelukkig meededelen dat in deze groep iedereen van de 0 af is! Nadat de rest van het deelnemersveld dat al eerder had gedaan, hebben Peter Müller en Rob Freer eindelijk ook hun draai gevonden. Past u maar op in de volgende rondes, want schijnbaar zijn de heren diesels en zijn ze eindelijk op stoom gekomen!

In groep C1 heeft Djad Maes de leiding gegrepen. De 15-jarige Spijkenisser rekende af met de flink hoger gerate Jord Ypma en profiteerde daarmee van de remise tussen concurrenten Daan Huubers en Parcival Rogge. Zij komen in de achtervolgende groep samen met Sjoerd Rokus en de pas 11-jarige Belgische Senne Goossens.

Het aantal koplopers in C2 is gehalveerd! Waren het er voor ronde 4 nog 4, nu zijn er nog 2 over. Zowel R. Ravindran en Jan Londers wisten hun partij met zwart te winnen en behouden hun perfecte score. Dat zal na ronde 5 niet meer het geval zijn, aangezien de heren tegen elkaar spelen.
De derde plaats is in handen van Cato de Zoeten met 3,5 punt. De 14-jarige Voorschotense heeft in ronde 1 een bye gehad maar in de overige 3 ronden een TPR van 2403 bij elkaar gespeeld.

In elke groep kunnen we in ronde 5 spektakel verwachten. Doe je gordel om en zorg dat je erbij bent!


Limburgse
Schaakbond