Rondeverslag Ronde 5

zondag 20 mei 2018
Twee jaar geleden tijdens het Limburg Open hebben we een goed idee bedacht waar we nu nog steeds heel blij mee zijn. Het was de 10e editie en we wilden iets speciaals doen voor de trouwe honden die voor de 10e keer meededen. We lieten een bijzonder Limburg-Open-Speldje maken; een klein aandenken waarmee we onze waardering konden uitspreken naar de deelnemers. Deze traditie is tot op heden in stand gebleven en aan het begin van ronde 5 werden de spelden uitgereikt. De gelukkige ontvangers waren Jasper Beukema, Jan Broekhuis, Eduard Coenen, Jeroen Cromsigt, Guido Heuts, Rob Loosen en Ashraf Ibrahim, waarvan de laatste alleen 2 edities heeft gemist omdat hij het toernooi moest oprichten en leiden. We bedanken hen nogmaals voor hun vele jaren trouwe dienst op het BPB Limburg Open.

Ronde 5 stond ook nog in het teken van problemen met de liveborden. Dat is organisatorisch een ramp; er zitten thuis tientallen mensen die benieuwd zijn naar de partijen op de live-borden en ook onze eigen commentator Stefan Kuipers maakt er gebruik van. We konden gelukkig wel de belangrijke bovenste 4 borden streamen, maar misten o.a. partijen van Limburgers Dambacher, Harff en Van Dael; GM’s Janssen en Svane en de 11-jarige Machteld van Foreest. Voor de organisatie is dit een behoorlijk hoofdpijndossier, voor alle schakers maakt het werkelijk geen fluit uit. Zij kunnen toch gewoon lekker schaken en we raden elke thuiskijker die gefrustreerd voor de PC zat dan ook aan volgend jaar lekker mee te spelen.

En wat was er dan te zien op die liveborden? Het antwoord is: Vuurwerk!

Dat was nog niet zozeer het geval bij de wedstrijd Bauer (4) – Nisipeanu (3,5). De Fransman Bauer had een halfje voorsprong en maakte al snel duidelijk dat hij tevreden was met remise. Aangezien hij de witte stukken had, was er voor Nisipeanu niet veel aan te doen en blijft hij in de achtervolging.

De remise van Nisipeanu was een kans voor Sipke Ernst om mee aan kop te komen, maar dan moest er wel gewonnen worden van snelschaakwonder Hing Ting Lai. Ernst kwam een pion voor, maar moest hiervoor wel een vergevorderde vrijpion toestaan. Hij kon de C-pion van Lai neutraliseren en wat volgde was een bizar ingewikkeld eindspel met 2 lichte stukken en 2 tegen 3 pionnen. Toen uiteindelijk alle andere deelnemers al lang naar huis waren en op 1 oor lagen, kon Ernst zijn pion toch te gelde maken en moest de jonge Lai opgeven. Ernst sluit zich aan bij Nisipeanu met 4,5 punt uit 5 wedstrijden.

Vuurwerk was er ook bij de partij van regerend toernooiwinnaar Roeland Pruijssers tegen de jonge Duitse GM Alexander Donchenko. Pruijssers is vastberaden zijn toernooiwinst te prolongeren, maar stond inmiddels een vol punt achter op Bauer. 3 punten uit 3 wedstrijden zijn dus het devies en hij ging all-in tegen Donchenko. Het witte centrum werd naar voren geduwd en de Duitser kon niet anders dan toezien hoe hij finaal van het bord werd geschoven. Heel knappe overwinning van Pruijssers die hiermee weer in het spoor komt van de koplopers met 4 punten.

Ook op 4 punten, en dus nog in volle achtervolging, staan GM Erwin l’Ami, IM Grzegorz Nasuta, FM Marcel Harff (hoogste Limburger) en de verrassende jonge Belgische FM Jasper Beukema, die allen wisten te winnen aan de niet-liveborden.

In groep B handhaaft Yordi de Block zijn perfecte score. Deze groep staat erom bekend dat iedereen van iedereen kan winnen, maar dat blijkt niet te kloppen. Iedereen kan van iedereen winnen behalve van Yordi de Block. De Block werd in 2015 nog Belgisch Kampioen -16 en werd het jaar daarop nog 20e in groep B van het BPB Limburg Open. Of hij in staat zal zijn om zijn perfecte reeks te behouden, is afwachten, maar voorlopig staat hij wel los van de concurrentie.

Die concurrentie bestaat nog vooral uit Lennart Sperling. De Duitser liet meteen in ronde 1 een halfje liggen, maar heeft zich met het Zwiters Gambiet opgewerkt tot een knappe ongedeelde 2e plaats met 4,5 uit 5. In ronde 6 speelt hij met de witte stukken tegen De Block en dat belooft spannend te worden; bij winst is De Block haast zeker van de toernooioverwinning en bij remise heeft hij hier ook goeie kans op. Alleen wanneer Sperling weet te winnen, ligt hij op Pole Position voor de titel.

Onder de 2 heren staat een groep van 10 spelers met 4 punten. Zij zullen normaal gesproken gaan strijden om de gedeelde plaatsen 2 en 3, maar zullen hopen op een slechte dag van De Block en Sperling om er toch stiekem met de hoofdprijs vandoor te gaan.

In C1 zien we bijna dezelfde situatie als in groep B. Aan de leiding gaat Djad Maes met een 100% score. Hij was concurrent Sjoerd Rookus te slim af en gaat nu ongedeeld aan kop in de groep. Maes is in 2012 derde geworden op het jeugdkampioenschap, maar is sindsdien van de jeugd-NK’s verdwenen. Hij lijkt de weg naar boven te hebben gevonden en kan met de groepswinst van het BPB Limburg Open weer een belangrijke prijs bijschrijven. Maar dan moet hij wel Parcival Rogge en Daan Hubers (beiden 4,5) van zich afhouden. In ronde 4 speelden zij tegen elkaar, deelden het punt en gaan nu gebroederlijk de strijd aan met Maes.
Ook de spelers met 4 punten zijn nog niet helemaal uit te vlakken, maar Paul Bokern en Max Sistig kunnen met minder dan 2 punten op maandag vermoedelijk de eerste prijs niet meer aanraken.

In C2 zijn alle perfecte scores inmiddels verdwenen. Aan kop gingen Jan Londers en R Ravindran, maar zij deelden het punt en staan nu gebroederlijk aan kop met 4,5 punt. De Belg doet regelmatig mee aan het toernooi en is altijd één van de favorieten voor de prijzen in de C-groep, maar dit jaar ligt hij voor het eerst na 5 rondes nog vol op koers voor de hoofdprijs. De Indiër is met de hele familie bezig aan een schaakroadtrip door Europa en is één van de eerste opa’s die de C-groep van het BPB Limburg Open zou kunnen winnen.
In de achtervolgende groep met 4 punten valt Tommy Grooten het meest op. Papa Herman speelt voor het eerst mee in groep A en de kleine Grooten is in zijn spoor hard op weg naar dezelfde groep. De 8-jarige Tommy werd dit jaar afgetekend Nederlands Kampioen onder 10 jaar en kan bij 2 winstpartijen ook zijn eerste groepswinst op het BPB Limburg Open bijschrijven.

In de Veteranengroep gaat Bert Smeets aan kop na winst op Martin Schmitz. De Limburger is tevens toernooisecretaris en steekt daarmee zoveel tijd in de voorbereiding van het toernooi, dat hij lekker 5 rondes meespeelt in het veteranentoernooi. Hij gaat gedeeld aan kop met de als eerste geplaatste Peter Schoeber, waartegen hij al heeft geremiseerd. De veteranengroep speelt ook op maandag 2 rondes en omdat er in totaal maar 5 rondes worden gespeeld, zijn er naast de 2 koplopers ook nog 7 spelers die met 2 uit 3 nog de eerste prijs kunnen opeisen.

Zo kan in ronde 6 al een aantal spelers een voorschot nemen op de titel in de groep, terwijl in andere groepen de strijd nog volledig open ligt. Zo is er voor iedereen een ander soort spanning en kan het daardoor toch nog fout gaan. Na 3 dagen schaken begint de vermoeidheid al toe te slaan en met de korte pauze tussen de rondes op maandag kan dat zeker in de laatste ronde voor verrassingen zorgen. Één ding is zeker: het blijft tot op het laatste moment spannend op de 12e editie van het BPB Limburg Open!


Limburgse
Schaakbond