Rondeverslag Ronde 6

zondag 20 mei 2018
De strijd is aan in de A-groep! Op bord 1 speelt Christian Bauer tegen medekoploper Sipke Ernst en de winnaar gaat met de knikkers lopen. Beide spelers zijn niet geïnteresseerd in remise, want Bauer is wit en Ernst.. Tsja, die is nou eenmaal Ernst. De Fransman kan vanuit zijn witvoordeel met een aanval beginnen die de Groninger behoorlijk onder druk zet. In tijdnood en richting het eindspel wint Bauer een pion en na een grote afruil van stukken blijft er een tweede hangen in een toreneindspel. Beide spelers zitten onder de minuut als Bauer 1 pion terug offert voor zijn vrijpion, maar hij kan deze niet over de lijn brengen. Sipke houdt met hangen en wurgen remise en Bauer baalt dat hij de partij niet in winst heeft om kunnen zetten.

Een halfje verlies bij de 2 koplopers zorgt automatisch voor ruimte voor Nisipeanu, l’Ami en Pruijssers om terug te komen. Nisipeanu heeft een relatief makkelijke loting tegen de verrassende Jasper Beukema. De jonge Belgische FM houdt lang stand, maar moet uiteindelijk de actieve stukken van Nisipeanu binnen laten komen en de partij gewonnen geven. L’Ami en Pruijssers hebben een stuk moeilijkere loting; ze moeten namelijk tegen elkaar. De regerend toernooikampioen speelde met zwart en heeft daarmee de laatste tijd een goede score behaald tegen l’Ami. Hij kreeg dit keer echter al snel een klein minnetje en ging daarmee het eindspel in. En je bent niet blij als je slechts met een klein plusje het eindspel in gaat tegen l’Ami, laat staan hoe je je voelt als je begint met een klein minnetje. L’Ami wist een actieve toren maximaal uit te buiten en veroverde eerst een pion en daarna een matchpunt. De Poolse IM Grzegorsz Nasuta begon de ronde met 4 punten, maar wist niet op 5 te komen door een remise tegen Marcel Harff.

Dat betekent dat ronde 7 een onderlinge match wordt tussen grootmeesters Nisipeanu (1e geplaatst), Bauer (2), l’Ami (3) en Ernst (6). Voor beide borden is het gevaarlijk om met remise akkoord te gaan, aangezien een winst op het andere bord dan leidt tot een solo-overwinning. Mochten er toch 2 remises op het bord verschijnen, kan ook de groep van 10 spelers met 4,5 punt nog op gelijke hoogte komen.

Groep B heeft een nieuwe koploper! De naam is Lennart Sperling, Duitser van beroep. Hij wist op het moment suprême de onverslaanbaar geachte Yordi de Block met de witte stukken snel aan de kant te schuiven. Daarmee komt hij ongedeeld op de eerste plaats met 5,5 uit 6 en heeft aan een remise genoeg voor de (gedeelde) toernooiwinst. In de finale speelt hij tegen de jonge Arnhemmer Mick van Randtwijk, terwijl op de borden 2 en 3 ook Sander Boogaard, Dirk van der Meiden en Klaudio Kolakovic met 5 punten nog op gelijke hoogte kunnen komen.

En ook in Groep C1 is de keizer van zijn troon afgezet. Djad Maes moest het punt laten Daan Hubers, die daarmee over hem heen klimt naar 5,5 punt. Hetzelfde geldt voor zijn toernooi-partner-in-crime Parcival Rogge, die wederom een punt pakte tegen Max Sistig. De twee geven elkaar geen duimbreed toe en hebben de onderlinge wedstrijd al gehad. In de stand staat Rogge nu bovenaan omdat hij betere tegenstanders heeft gehad, maar voor Hubers zou het nog knapper zijn als hij zijn eerste plek kan handhaven, aangezien hij de nummer 55 van de ratinglijst is met een rating van 1447. Vlak voor ronde 7 ligt de titelstrijd nog geheel open met de wedstrijden Paul Bokern (5) – Daan Hubers (5,5) en Djad Maes (5) – Parcival Rogge (5,5). Wil iemand nog eerste willen worden, zal hij moeten winnen. Er wordt dus vuurwerk verwacht!

In C2 is R Ravindran de nieuwe alleenheerser. De 70-jarige(!) Indiër(!) speelt een dijk van een toernooi en speelt nog beter dan zijn zoon in groep A. Hij wist te winnen van uitdager Tim Lennartz en omdat medekoploper Jan Londers remiseerde tegen de 8-jarige Tommy Grooten. De groep achtervolgers op 5 punten bestaat nu uit de Belg Jan Londers, de Nederlander Saul de Jongh en de Noor Olav Erikstad. De verwachting is dat de Noor niet veel meer zal scoren, aangezien hij maandagmiddag al in het vliegtuig zit naar huis. Saul krijgt de kans om een punt af te snoepen van Ravindran, terwijl Jan Londers moet zien te winnen van de hoogst gerate speler met 4,5 punt.

In de Veteranengroep is alleen het aantal achtervolgers afgenomen. Onze weledelgewaardeerde secretaris Bert Smeets wist te winnen van Franz-Joseph Bauchmüller, terwijl de nummer 1 geplaatste Peter Schoeber won van zijn broer, Heinrich Bauchmüller. Smeets en Schoeber staan bovenaan met 3,5 punt, kort gevolgd door Martin Schmitz en Henk de Kleijnen. In ronde 5 spelen de bovenste 4 spelers tegen elkaar om uiteindelijk toch nog met de hoofdrijs in de handen te kunnen staan.


Limburgse
Schaakbond