De eerste grootmeester heeft zich aangemeld: Loek van Wely

dinsdag 19 februari 2019
De eerste grootmeester voor het 13e BPB Limburg Open is bekend. En jawel, het is meteen een hele grote vis die we binnen hebben gehengeld! Het is niemand minder dan Loek van Wely. We zijn maar wat trots dat Loek nu voor het eerst voor ons toernooi heeft gekozen.

Loek is 8x Kampioen van Nederland, waarvan de laatste keer nog vrij recent (2017). Uiteraard zullen straks alle ogen op hem gericht zijn. Met zijn rating en staat van dienst zal hij een van de grote favorieten zijn. Ofwel: de te kloppen man.
Loek heeft er in ieder geval zin in. Hij zal zich tijdens het pinksterweekeinde bij ons in Maastricht lekker afsluiten voor het schaken en gaat er vol tegenaan. “Twee partijen op één dag is weliswaar niet mijn favoriete ding, maar ik probeer dat gevoel toch wel weer te krijgen. Daarom heb ik ook besloten om aan het Noteboomtoernooi mee te doen”, zegt Loek (het Noteboomtoernooi is een weekendtoernooi van 6 ronden in Leiden, 22 t/m 24 februari 2019).

We hebben een aantal leuke weetjes over Loek verzameld.

Geboren: 7 oktober 1972 in Heesch (Brabant).

Getrouwd met: Lorena Zepeda (El Salvador), een sterk schaakster. Ze hebben elkaar leren kennen op een Olympiade.

Kinderen: twee (de eerste is 2 jaar en 8 maanden, de tweede is nu 3 maanden). Loek heeft het met de kleine koters maar wat druk als vader, dat is zijn hoofdbezigheid.

FIDE-rating: 2622

Lievelingsstuk: vroeger het paard, nu de loper.

De beste schaker aller tijden? Dat is volgens Loek Magnus Carlsen.

Wat is het mooie aan schaken? Het mystieke.

Politiek? Loek is politiek geïnteresseerd. Zelfs iets meer dan dat. Hij staat op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie. Dus wie weet is hij straks senator? Zijn slogan luidt: ‘tijd voor een frisse wind door het vastgeroeste bestel’.

Wat zegt Thierry Baudet (Forum voor Democratie) over zijn kandidaat? “Ik denk dat hij heel veel kan toevoegen aan onze partij, want wat het belangrijkste is bij een goed landsbestuur is ook het belangrijkste bij schaken,namelijk vooruitdenken en dat kan hij als geen ander. Het vooruitdenken is iets wat heel erg ontbreekt in de Nederlandse politiek. Men doet eigenlijk maar wat. Men neemt wel beslissingen terwijl de gevolgen ervan pas jaren later blijken en als die dan desastreus blijken te zijn krabt iedereen zich achter de oren. Ik hoop dat Loek voor ons mede kan strijden voor een politiek waarin het vooruitdenken weer centraal staat.” (bron: antwoord Baudet in uitzending op Radio 1, 27 januari 2019)

′King Loek′. Hoe lang heeft Loek van Wely al de nickname ‘King Loek’? Al vanaf begin jaren 90 toen Loek begon met het schaken op internet en een naam moest kiezen.

De erelijst. Wat staat er zoal op de erelijst van Loek? Loek won veel zeer sterk bezette open toernooien, waaronder Berlijn en New York. Hij stond in 2001 kortstondig in de top-10 van de wereld. Met het Nederlandse team werd hij zowel in 2001 als in 2005 Europees Kampioen. En hij werd maar liefst 8x Kampioen van Nederland.

Directeur! Loek is tevens toernooidirecteur van het grote toernooi in Hoogeveen.

Nog tijd voor hobby’s? Hardlopen, met name ook lange afstanden. Loek: “Mijn schoonvader heeft me uitgedaagd. De marathon heb ik nog niet onder de 4 uur gelopen, dat zou eigenlijk wel moeten, maar is in ieder geval nog snel genoeg om mijn schoonvader mijn hielen te laten zien.”

Loek kan aardig pokeren. Nog steeds met succes? Vorig jaar heb ik met pokeren aardig succes gehad, maar doe het nu nauwelijks nog. Ik kom er nauwelijks aan toe en als je er goed in wil worden moet je er trouwens ook veel tijd in steken.”

Programma. Loek heeft al over de hele wereld gereisd en alle culturen opgesnoven. Maar als het goed is komt er nog wat bij dit jaar. Begin komende maand doet hij mee aan een toernooi in Vietnam. Dit jaar volgt ook een toernooi in Indonesië en als het lukt wil hij daar een toernooi in Mongolië aan vast plakken. “Dan heb ik leuke tripjes kunnen maken. Vroeger was het puur en alleen schaken en hotel in en hotel uit. Nu probeer ik ook wat van de wereld te zien.”


Limburgse
Schaakbond