Weer een paar grote namen op de deelnemerslijst

zondag 3 maart 2019
Mikhail Gurevich.
Als het eerste schaapje over de dam is…. GM Loek van Wely was enkele weken geleden de eerste grootmeester die zich aanmeldde voor ons toernooi. Daar zijn er nu ineens vijf bijgekomen, onder wie enkele grote namen die we met trots bekendmaken.

Dit zijn de vijf grootmeesters die zich nu hebben aangemeld en die we met trots aan de lijst toevoegen:

GM Mikhail Gurevich
GM Sipke Ernst
GM Mher Hovhanisian
GM Marcin Tazbir
GM Grzegorz Nasuta

Een prachtig lijstje.

Sipke Ernst, titelverdediger
In de persoon van Sipke Ernst treedt de titelverdediger aan. Sipke voelt zich thuis in Maastricht. Hij was al meerdere malen bij ons te gast en maar liefst 4x eindigde hij bovenaan (in 2009, 2013, 2015 en 2018). Het kan natuurlijk niet anders dan dat Sipke weer voor de hoogste eer gaat.

Nieuw in Maastricht: Mikhail Gurevich
Een nieuwe naam op onze deelnemerslijst is GM Mikhail Gurevich. Nieuw in Maastricht, daarom introduceren we hem hier uitgebreider dan de andere grootmeesters die zich ongeveer tegelijk met hem hebben aangemeld. We zijn er maar wat trots op dat hij voor ons heeft gekozen, want zoveel toernooien speelt Mikhail (hij is 60 jaar) niet meer. Hij komt overigens niet alleen, maar samen met zijn vrouw IM/WGM Masha Klinova. Zij speelt ook mee.

Kampioen in vier landen en voormalig top-5 van de wereld
Mikhail Gurevich is een voormalig wereldtopspeler. In zijn beste jaren hoorde hij bij de top-5 van de wereld. Hij werkte samen met de absolute wereldtop onder wie wereldtopspeler Viswanathan Anand van wie hij secondant was. Mikhail heeft in vier verschillende landen een nationaal kampioenschap behaald, een zeldzaamheid, namelijk in Oekraïne, Sovjet-Unie, Turkije en België. In dat laatste land is hij sinds 1991 woonachtig. Hij is de nummer 1 op rating in België (FIDE-rating 2571). Hij woont dus niet in Turkije zoals abusievelijk op diverse websites wordt gemeld.

Schaakprofessional
Mikhail vertelt ons dat hij er nu al naar uitkijkt om tijdens het pinksterweekeinde samen met zijn vrouw de heerlijke, bourgondische en historische stad Maastricht te bezoeken en ondertussen natuurlijk lekker mooie partijen te schaken.
Mikhail is nog altijd schaakprofessional. Toernooien speelt hij niet veel, niet meer dan een of twee per jaar. Mikhail Gurevich geeft o.a. ook privé-schaaklessen, hij is verder ook FIDE Senior Trainer en FIDE-arbiter. We danken Mikhail voor het gesprek dat we met hem mochten hebben voor dit artikel. We zijn er trots op dat hij naar Maastricht komt. We wensen hem nu alvast veel succes en natuurlijk ook de andere grootmeesters die zich hebben aangemeld.


Limburgse
Schaakbond