Jonge grootmeester Alexander Donchenko is er weer bij

dinsdag 12 maart 2019
Er heeft zich weer een grootmeester gemeld en niet de eerste de beste. De Duitse grootmeester Alexander Donchenko heeft zijn komst naar het BPB Limburg Open 2019 toegezegd. Hij heeft een FIDE-rating van 2593 en is daarmee op rating een van de grote favorieten voor de eindzege.

Een hele mooie naam op onze deelnemerslijst. Reden om hem hier nader te introduceren. We namen daarom contact op met Alexander. We spraken via Skype met hem. Hij spreekt goed Engels en Duits, dus we konden kiezen (het werd Duits) en we hadden een prettig gesprek met hem en hebben aan de hand van dit gesprek een goed beeld kunnen krijgen van zijn persoon en zijn schaakactiviteiten.

Alexander is geboren op 22 maart 1998 in Moskou. Hij kwam op 4-jarige leeftijd met zijn Russische ouders naar Duitsland. Momenteel woont hij in Giessen, ten noorden van Frankfurt am Main.

Oma
Het schaken heeft hij meegekregen van zijn vader IM Anatoly Donchenko en hij heeft de denksport dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Echter... opmerkelijk: de allereerste beginselen van het schaakspel werden hem niet door zijn vader aangeleerd, maar door zijn oma (!) toen hij nog in Rusland woonde. Zijn oma was geen al te sterk speelster, maar toch, een grootmeester die schaken leerde van zijn oma, niet alledaags! Daarna was het uiteraard wel zijn vader die hem de fijne kneepjes bijbracht. En Alexander vindt het uiteraard wel fijn om iemand met deze schaakkwaliteiten en schaakervaring in de familie te hebben.

Toernooizeges
In Duitsland speelt Alexander in de sterke Duitse competitie bij de vereniging in Deizisau. De geboren Rus heeft tal van Europese toernooien gespeeld, waarbij zijn overwinning in 2014 in het Schaakfestival Groningen één van de bekendste is. Hij was toen nog maar 16 jaar en het was zijn tweede GM-norm. Na die GM-norm in Groningen behaalde hij gauw genoeg nog een norm en in 2015 werd hij door de FIDE officieel tot grootmeester benoemd, op de leeftijd van pas 16 jaar waaruit natuurlijk mag worden opgemaakt dat hij een groot talent is. Een van zijn mooiste toernooioverwinningen behaalde hij in 2018 in het 5e Purtichju Open op Corsica. Daar behaalde hij 7,5 uit 9 en een TPR van 2780.

Professional
Hij is schaakprofessional, hij leeft ervan. Op de vraag wat zijn doelstelling en ambitie is, pint hij zich niet vast op iets. Hij wil zich steeds proberen te verbeteren. Momenteel bereidt hij zich voor op het EK in Skopje dat in de tweede helft van de maand maart wordt gespeeld. We wensen hem daar alvast veel succes en zullen zeker in de gaten houden hoe het daar gaat. Alexander vertelt dat hij in het algemeen niet kiest voor toernooien die hij eenvoudig kan winnen. Hij kiest het liefst pittige toernooien die goed bezet zijn en waar hij interessante tegenstanders heeft en interessante partijen kan spelen.

Voor de tweede maal in Maastricht
Dat hij graag toernooien speelt waar hij interessante tegenstanders en interessante partijen kan hebben, is ook de reden dat hij voor Maastricht heeft gekozen. Het Limburg Open in het pinksterweekeinde past bovendien mooi in de kalender (we schreven het hier al eens eerder: het Limburg Open is met Pinksteren het beste toernooi ter wereld). En voor Alexander is het niet ver reizen. Hij komt vanuit Giessen met de trein en is dan ongeveer 4 uur onderweg. Vorig jaar was hij ook van de partij in Maastricht. Met succes! Alexander eindigde in een groep van acht spelers op de gedeelde 1e plaats met een score van 5,5 uit 7. De officiële toernooizege ging toen aan zijn neus voorbij. Maar het smaakt naar meer!


Limburgse
Schaakbond