Dat is leuk nieuws: GM Jorden van Foreest komt

dinsdag 2 april 2019
Jorden van Foreest is er weer bij in Maastricht en daar zijn we maar wat blij mee. Want wie wil zo′n nationaal toptalent nou niét graag kunnen aanschouwen?

Jorden was vele jaren een ′vaste klant′ bij ons in Maastricht. In 2011 deed hij voor het eerst mee. Toen al was hij een opvallende verschijning als piepjonge speler in de hoogste groep van ons toernooi (hij is van 30 april 1999 en was toen dus nog maar 12 jaar). Hij pakte al meteen een mooie score vanm 4 uit 7. Iedereen zag toen al: dat is een toptalent, een grootmeester in de dop.

Het was voor Jorden een begin van een traditie. Pinksteren betekende voor hem voortaan: Maastricht. Hij kwam elk jaar terug. Van 2012 tot en met 2016 was hij steeds van de partij. Steeds behaalde hij mooie resultaten. Eénmaal (2015) wist hij op de gedeelde 1e plaats te eindigen.

Overslaan
De laatste twee jaar heeft Jorden moeten overslaan. Dat kwam doordat het toernooi wat ongelukkig samenviel met tentamens die hij moest maken voor zijn vwo-opleiding. Jammer. Voor ons en voor Jorden. Want hij is een fan van het toernooi in Maastricht. We spraken Jorden vandaag via Skype en hij zei dat hij goede herinneringen heeft aan het gezellige toernooi en noemde in ons gesprek een paar keer de aanwezigheid van McDonald′s nabij de sporthal... Vaak is hij met zijn eveneens schakende familieleden gekomen. De naam Van Foreest en de stad Maastricht: een gouden combinatie!

Tussenjaar
Jorden heeft zijn vwo afgerond en is nu bezig aan een soort tussenjaar waarin hij zich volledig op het schaken richt. Vandaar dat hij het Limburg Open nu weer in zijn programma heeft opgenomen. Jorden heeft dit seizoen al tal van toernooien gespeeld. Hij was een blikvanger op het Tata Steel Chess Tournament van 2019 in Wijk aan Zee. Hij deed mee in de hoogste groep met kanonnen als Carlsen, Giri en Anand enz. en behaalde 4,5 pnt.
Voor de resultaten van Wijk aan Zee klik hier

EK
Als we Jorden via Skype spreken (op 2 april) is hij net terug van het EK in Skopje (Macedonië). Er deden nog vier andere jonge Nederlanders mee: zijn broer GM Lucas van Foreest, IM Robby Kevlishvili en de Limburgers IM Max Warmerdam en FM Siem van Dael. Voor de resultaten van Jorden in dit EK klik hier. Jorden is zelf niet echt tevreden over zijn toernooi in Skopje. Hij heeft er ratingpunten verloren en dat vindt uiteraard geen enkele schaker fijn. Jorden is soms niet helemaal tevreden over zijn progressie. Als hij naar zijn ratingverloop kijkt, ziet hij een tamelijk horizontale lijn ten opzichte van pakweg drie jaar geleden. Het wordt tijd dat die curve weer ′ns omhoog gaat, vindt hij.
De eerstvolgende gelegenheid is een groot open toernooi in Reykjavik (voor de toernooisite van Reykjavik klik hier) en er volgen daarna nog een heleboel toernooien, competitiewedstrijden en trainingssessies, dus aan schaken geen gebrek. Belangrijkste is natuurlijk (mogen we dat zeggen?): het Limburg Open...

NK
Belangrijk wordt ook het NK. Jorden werd Kampioen van Nederland in 2016. Het NK 2019 vindt plaats van 1 tot en met 7 juli in Amsterdam. Het deelnemersveld van deze 75e editie is inmiddels bekend (voor meer informatie klik hier). Jorden zegt dat hij graag zijn betovergrootvader Arnold van Foreest zou willen evenaren. In een grijs verleden werd hij driemaal kampioen van Nederland. Een mooi streven dus!

En na dit tussenjaar?
En daarna? Weer aan de studie? Of doorgaan met schaken? Misschien nóg een schaakjaar nemen? Als we dat bespreken met Jorden, is het antwoord nog niet helemaal duidelijk. "Het hangt van de schaakresultaten af, het hangt af van mijn rating." We wensen Jorden heel veel succes, wat het ook wordt. We zien hem natuurlijk heel graag vooruitgang boeken als schaker. We wensen hem sowieso alle goeds, wat het ook wordt. En tot straks in Maastricht. Neem gerust weer zoveel mogelijk schakende familieleden mee!


Wil je nog meer informatie over Jorden?
Dan kun je naar de volgende sites:
Fide Chess Profile
Profiel op website KNSB
Wikipedia
Persoonlijke website


De bijgaande foto is overigens gemaakt tijdens het NK van 2016. De foto is gemaakt door Harry Gielen en aan ons ter beschikking gesteld voor publicatie, waarvoor hartelijk dank.Limburgse
Schaakbond