GM Martijn Dambacher, Limburgse troef

dinsdag 23 april 2019

Veel spelers vinden het BPB Limburg Open zo leuk, dat ze jaar na jaar terugkomen. En omdat daar ook weer veel vrienden, kennissen en oud-tegenstanders zijn, is het toernooi een feest van herkenning en kan het ’s avonds heel gezellig worden. Dat geldt niet alleen voor gezelligheidsschakers, maar ook voor topspelers. Het levende bewijs is iemand als GM Martijn Dambacher, die in 2019 al voor de 12e keer meedoet.

Martijn Dambacher moest tot dusver alleen in 2017 verstek laten gaan, maar is verder bij elke editie in Maastricht aanwezig geweest. Tot een toernooioverwinning heeft het nog niet mogen leiden voor Martijn, maar met zo’n leuk schaaktoernooi in eigen provincie is het niet minder dan vanzelfsprekend om weer een jaar mee te doen.

Heel bijzonder
Martijn Dambacher (geb.jaar 1979) is afkomstig uit Blerick in het noorden van de provincie Limburg. Hij is lid van de Blerickse Schaak Vereniging. Sinds vijf jaar is hij GM en dat is voor Limburgse begrippen heel bijzonder, want hij is de tweede Limburger ooit die de titel van GM heeft weten te behalen. De enige vóór Martijn die dit lukte, was streekgenoot Paul van der Sterren, een naam die in de schaakwereld uiteraard geen toelichting meer behoeft.

Een vaste waarde
Martijn doet dit jaar voor de 12e maal mee in Maastricht. Hij is een vaste waarde. Ook is hij een vaste waarde in de kop van de ranglijst, want kijk maar eens naar zijn resultaten en hoeveel punten hij in de loodzware hoogste groep steeds haalde uit zijn 7 partijen.
2007: 5 punten
2008: 5,5 punten
2009: 4 punten
2010: 4 punten
2011: 5 punten
2012: 4 punten
2013: 4,5 punten
2014: 5,5 punten (halfje achter toernooiwinnaar Erwin L’Ami)
2015: 5 punten (halfje achter vijf spelers op de eerste plaats)
2016: 5 punten
2017: niet deelgenomen
2018: 4,5 punten

Steeds is hij hoog geëindigd en tweemaal op slechts een halfje van de eerste plaats. Het zoet der toernooiwinst heeft Martijn dus nog niet mogen smaken, maar wie weet dit jaar? Hij zal in ieder geval weer hoge ogen gooien.

Limburgs kampioenschap
Tegelijk woedt nog een andere strijd... Het Limburg Open geldt namelijk tevens als officieel Kampioenschap van Limburg van de Limburgse Schaakbond. Het lid van de Limburgse bond dat het hoogst eindigt mag zich Kampioen van Limburg noemen. Het is dit jaar een jubileum voor deze titelstrijd, want het is het 90e (!) Kampioenschap van Limburg. Er is tevens een kampioenschap van Limburg voor dames, senioren (50-plus) en veteranen (60-plus).

Het gaat niet alleen om de eer, er zijn ook extra prijzen voor de winnaars. Het is Martijn nu in totaal al 9x gelukt om Kampioen van Limburg te worden. Hij gaat nu dus op voor zijn 10e. Echter, de concurrentie is groot, want Limburg heeft meerdere sterke spelers en één ervan is sterk in opmars: Max Warmerdam. We zijn benieuwd naar deze strijd.
Voor een overzicht van alle kampioenen van Limburg, zie: erelijst
De speler met de meeste Limburgse titels is Alex Vinken (20), gevolgd door Jack Renet (9) en Martijn Dambacher (9).

FIDE Chess Profile Martijn Dambacher

Persartikelen over Martijn Dambacher:
- Artikel in ′De Limburger′ 11 november 2010
- Artikel in ′De Limburger′ 16 mei 2014
Limburgse
Schaakbond