Krachtpatser Sokolov naar BPB Limburg Open

donderdag 13 april 2017

Na de Engelsman Sadler, de Fransman Bauer en de Duitser Bogner, presenteren we nu ook de Nederlandse kandidaat voor de 4-landenstrijd: Ivan Sokolov. Sokolov (2628) is een grote naam die al ruim 20 jaar op het allerhoogste niveau schaak speelt. Met de komst van de 3e ruim-2600+ speler ligt de 11e editie van het BPB Limburg Open op koers om de sterkst bezette editie ooit te worden.

De naam Ivan Sokolov zal bij elke (Nederlandse) schaker toch minimaal een belletje doen rinkelen. Geboren in Bosnië, kwam hij in 1992 naar Nederland en vestigde zich direct in de top van de schaakwereld. Niet geheel onverwacht, want 4 jaar hiervoor was hij met zijn op Aljechin gebaseerde spel al kampioen geworden van Joegoslavië. In zowel 1995 als 1998 werd hij Nederlands kampioen door onder anderen Jan Timman en Jeroen Piket achter zich te houden. Sindsdien heeft hij zijn enorm hoge niveau kunnen handhaven, maar heeft hij zich niet meer tot Nederlands Kampioen kunnen kronen.

Na het winnen van ontelbare toernooien over de hele wereld, gaat Sokolov nu voor de allerhoogste eer in de mondiale schaakwereld: de eerste plaats op het BPB Limburg Open. Al in 2012 en 2013 deed hij eerdere pogingen, maar deze waren niet succesvol. Zo was hij in 2013 de enige 2600+ speler, maar kon hij met een 6e plaats de verwachtingen toch niet waarmaken. Hij besloot daarop 4 jaar in trainingskamp te gaan, om in 2017 terug te komen voor de eerste prijs. Omdat niet alleen Ivan, maar ook het toernooi sindsdien in niveau is gestegen, kunnen we een aantal hevige gevechten verwachten.


Limburgse
Schaakbond