Deelnemersveld bijna compleet!

dinsdag 30 mei 2017
Het deelnemersveld van het 11e BPB Limburg Open is zo goed als compleet! De online inschrijvingen sluiten woensdagavond om 23:59, waarna alleen inschrijven in de zaal nog kan. Laten we dus de balans maar eens gaan opmaken.

Er staan 8 Grootmeesters ingeschreven. Als trouwe volger van de website, weet u dan natuurlijk direct dat we ze nog niet allemaal in de schijnwerpers hebben gezet. Want omdat we helaas een afmelding kregen van Jan Werle, hebben we maar liefst 2 vervangers geregeld. En niet de minste.

Allereerst is daar Roeland Pruijssers. De 27-jarige Apeldoornse GM heeft in 2013 het toernooi alvast een keer bekeken, maar scoorde met 5 uit 7 ietwat teleurstellend. Nu 4 jaar later is hij terug en is hij getergd om een behoorlijke plusscore te halen. Hoewel hij van alle GM’s de laagste rating heeft, is al vaker bewezen dat dat niet betekent dat hij kansloos is voor de eerste prijs en daarom kan hij gerust worden gerekend tot de groep van favorieten. Vorig jaar nog won Pruijssers het Leiden Chess Tournament en heeft vertrouwen getankt om ook het BPB Limburg Open op zijn naam te schrijven.

De tweede GM die we nog niet hadden aangekondigd, is ook een bekend gezicht. De in Venray geboren Ruud Janssen mag zich scharen tussen het selecte gezelschap Limburg Openwinnaars! In 2015 won hij het toernooi met 5,5 uit 7 en een TPR van liefst 2683. Vorig jaar bleek het prolongeren van de meest felbegeerde titel in de schaakwereld zelfs voor Ruud niet te behappen en daarom zal hij dit jaar gaan proberen de eerste speler worden met 2 BPB Limburg Open titels.

En hoe staat het verder met het deelnemersveld? Behoorlijk goed, er is namelijk een deelnemersrecord in de maak! Het is héél spannend, maar we lopen een enkele inschrijving voor op ons jubileumtoernooi van 2016. Als we met zijn allen afspreken dat we het aantal last-minute afmeldingen beperken, gaan we zeker een record tegemoet.

En ook met de andere smaken van het deelnemersveld gaat het goed. Zo hebben we naast onze 8 GM’s ook 7 IM’s en liefst 25 FM’s. En hoewel Nederlands Kampioen Anne Haast de enige dame is in dit gezelschap, is het totaal aantal dames op het toernooi redelijk. Of toch voor een schaaktoernooi dan, want zo’n 10% van de deelnemers mag worden geteld als (jonge-)dame.

Onder de bijna 500 deelnemers zijn er op dit moment 18 nationaliteiten te tellen. En hoewel 90% van de spelers uit Nederland, Duitsland en België komt, geven spelers uit Brazilië, Maleisië en Cuba toch wel behoorlijk wat extra kleur aan het toernooi.

U leest het, we gaan er een fantastisch toernooi van maken. Zorg er voor dat u op tijd aanwezig bent, want meer zielen zorgen voor des te meer vreugd!

Door Jeroen van Ginneken


Limburgse
Schaakbond