Organisatie

Barry Braeken – Toernooidirecteur

Barry is toernooidirecteur sinds eind 2018. Hij begon al op z’n zevende met schaken en hij heeft het nooit losgelaten. Hij combineert in zijn functie bij het Limburg Open nu twee dingen: bestuurlijke ervaring (in het verleden o.a. als wethouder van de gemeente Heerlen en als bestuurslid van de schaakclub Heerlen) en liefde voor het schaken. Een ideale combinatie!

Bert Smeets – Secretaris

Bert is eind 2013 toegetreden tot de organisatie van het BPB Limburg Open en heeft de functie van secretaris op zich genomen. Bert heeft zijn sporen als bestuurder en organisator binnen de schaakwereld ruimschoots verdiend. Hij was jarenlang voorzitter van Schaakvereniging Voerendaal en ook secretaris van die vereniging. Bert was ook medeorganisator van het Persoonlijk Kampioenschap van Limburg 2001, het oude, gesloten, kampioenschap van de LiSB.

Paul Bokern – Penningmeester & Topspelers

Paul is geboren en getogen in Maastricht en schaakt al praktisch zijn hele leven. Als jeugdspeler speelde hij bij MSV-VSM (nu: ‘Schaakvereniging Maastricht’) en reisde hij heel Limburg door om deel te nemen aan toernooien. Hij nam ook enkele keren deel aan het Limburg Open in de beginjaren. Tegenwoordig speelt hij bij De juiste -Z- (met clublokaal in Reijmerstok) en doet hij promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Frank Clevers – PR & Communicatie

Frank is in de ban van het schaakspel sinds de WK-match Fischer-Spassky in 1972 en richtte toen een schaakclub op in zijn geboortedorp Grubbenvorst. Sindsdien is hij op velerlei wijze actief in de schaakwereld, o.a. als oprichter van diverse schaakclubs, langjarig voorzitter van de Limburgse Schaakbond (LiSB) en maar liefst 20 jaar schaakcolumnist bij de Limburgse kranten. Momenteel is hij secretaris van Schaakvereniging Maastricht, de club waar hij een lijvig boek over schreef bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Voor zijn vele verdiensten is hij benoemd tot erevoorzitter van de Limburgse bond, Lid van Verdienste van de KNSB en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Frank is journalist en sinds 2019 onze man voor de Persdienst / Communications en de website.

Helmer Wieringa – IT

Helmer werd in de jaren zeventig studentenkampioen van Nederland, speelde in de Meesterklasse bij Desisco Watergraafsmeer en later bij de roemruchte Koningsclub. Studeerde psychologie in Amsterdam en kon zijn studietijd deels financieren met schaakinkomsten. Veelvuldig bezoeker van schaakcafé het HOK. Lanceerde in 1980 een idee om een schaakdatabase te ontwikkelen en te exploiteren dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van NewInChess waarvan hij medeoprichter was. Werkte 25 jaar bij bij Reed Elsevier als ICT innovator; in die jaren kwam het schaken op de achtergrond. Pakte schaken in 2009 weer op. Maakte in 2019 de woelige tijd mee bij Schaakvereniging Maastricht als secretaris. Organiseerde online toernooien tijdens de pandemie. Initiatiefnemer buitenschaakspel op Plein 1992. Werkt als vrijwilliger bij Tornelo.com.

Maarten van Laatum

Maarten woont en werkt in Maastricht. Hij houdt van schaken, voetbal, lezen en koken. Sinds zijn 18e is hij lid van MSV-VSM (Schaakvereniging Maastricht) en sinds zijn 19e schaakorganisator. Hij is een van de drie oprichters van het Limburg Open en heeft het zien uitgroeien tot een van de grootste toernooien van Nederland. Maarten is veelzijdig, ambitieus en kan door zijn ervaring bij alle praktische facetten van het toernooi betrokken worden.

Ton van Roon

Ton verzorgt sinds 2017 de verwerking van de inschrijvingen. Hij is verder Internationaal Arbiter en is sinds 2014 als arbiter aan het Limburg Open verbonden. Naast het Limburg Open is hij als arbiter onder andere actief in de KNSB-competitie, de Nationale Interclub Competitie in België en tijdens diverse toernooien zoals het Brasschaat Open (België).

Mariëlle Meijs – Personeel & Logistiek

Mariëlle is al meer dan 40 jaar lid van de LiSB en De Juiste Zet te Noorbeek. Ze is al jarenlang de bruisende voorzitter van De juiste -Z-. Hoogtepunt in haar schaakleven is de komst naar Noorbeek van grootmeester Viktor Kortchnoi in 2007. Mariëlle is sinds de editie 2017 de coördinator van de vrijwilligers van het Limburg Open.

De arbiters

Het arbiterskorps van het Limburg Open bestaat uit vijf ervaren arbiters met een grote staat van dienst. Ton van Roon hebben we hierboven reeds voorgesteld. De overige vier arbiters: Hoofdarbiter Eric Roosendaal is Internationaal Arbiter, net als Luc Cornet, Ton van Roon en Sylvin De Vet. Eric Barentsen is deskundige op het gebied van indelingssystemen en verzorgt de indelingen.