Ontstaan in 2007
Het Limburg Open is in 2007 ontstaan, eigenlijk doordat twee dingen samenvielen. De animo voor het Kampioenschap van Limburg liep al een aantal jaren terug en de Limburgse schaakbond (LiSB) was op zoek naar een nieuwe opzet en wilde er voortaan een open toernooi van maken. De hoogst eindigende deelnemer zou in dat toernooi dan de titel Limburgs Kampioen krijgen.
Tegelijkertijd liep een groepje Maastrichtse schaakenthousiastelingen met het idee om een groot open toernooi op touw te zetten. Vraag en aanbod kwamen zo bij elkaar. De groep Maastrichtenaren voegde de daad bij het woord. Zij pakten de organisatie op. De uitgangspunten:
- Een open toernooi voor iedereen
- De Limburgse titel voor de beste LiSB-speler
- Maastricht als speelstad
- Het pinksterweekeinde als vaste plek op de schaakkalender
Eerste editie meteen een succes
In 2007 vond de eerste editie plaats. Speellocatie was Trefcentrum Wittevrouwenveld in Maastricht. Het was meteen een succes met maar liefst 195 deelnemers uit 15 landen. De eerste toernooidirecteur was Ashraf Ibrahim. Andere ‘mannen van het eerste uur’: FM Manuel Weeks (destijds woonachtig in Maastricht en onder andere Internationaal Arbiter en coach van het Australische Olympiadeteam), Maarten van Laatum, Jasper Zilverberg en Daan Brorens.
Speellocaties
Voor de volgende twee toernooien (2008, 2009) vormde het gebouw van Leeuwenborgh Opleidingen het strijdtoneel. In 2010 kreeg het toernooi zijn definitieve bestemming: sporthal De Geusselt nabij het stadion van MVV, goed bereikbaar vlakbij de A2. Wel moest het toernooi het hier een aantal jaren doen met een versleten hal die op de laatste benen liep. Maar na de sloop van de oude hal verrees op steenworp afstand een prachtig gloednieuw complex.
Het 12e Limburg Open in 2018 kon voor het eerst gespeeld worden in die gloednieuwe Geusselthal, een prachtige locatie met een perfecte speelzaal met goede speelomstandigheden. Deze accommodatie is zeer geschikt: er is ruimte voor een grote stand met schaakmaterialen en boeken, een commentaarzaal, een fijne bar en restaurant met veel ruimte om te analyseren en vrij te schaken. En verder fijne zitjes buiten in de zon of in de schaduw.
Sponsors
Het Limburg Open heeft de eerste zes jaar ENCI als hoofdsponsor gehad. Daarna was IBC een jaar de voornaamste geldschieter. Vervolgens werd BPB (Bruls Prefab Beton) hoofdsponsor en daarmee ook naamgever van het toernooi. Door de sponsoring (aangevuld met de nodige kleinere sponsors en partners) kon een flinke prijzenpot gevuld worden, die als een magneet op sterke spelers werkte.
Een van de grootste weekendtoernooien van Europa
Het toernooi trekt nu al een aantal jaren steevast circa veertig titelhouders, onder wie zo’n tien grootmeesters, en heeft een vaste plek op de nationale en internationale schaakkalender. In de loop der jaren is het toernooi uitgegroeid tot een van de grootste weekendtoernooien van Europa. En een van de gezelligste! Want de organisatie vindt een relaxte sfeer ook belangrijk. Het aantal deelnemers bedraagt de laatste jaren ca. 600. Dit is het maximale aantal dat toegestaan is in de sporthal.
Grootmeesters en amateurs
Er wordt fanatiek geschaakt en zeker voor de (semi-)professionele grootmeesters is het een bloedserieuze zaak. Dit gaat echter goed samen met het hobbyisme van de amateurs, die niet alleen willen schaken, maar ook en vooral het sociale contact en de gezelligheid belangrijk vinden. Voor veel spelers is het toernooi een uitstapje. Ze combineren het met een bezoek aan de bourgondische en historische stad Maastricht en de heuvelachtige omgeving. Het is een evenement voor de echte toernooitijgers, want er worden in één (lang) weekend maar liefst 7 ronden gespeeld: op vrijdagavond een partij, op zaterdag twee, op zondag twee en op maandag twee.
Organisatie
De organisatie staat als een huis. Er is een groep vrijwilligers die onder de vlag van een stichting elk jaar met veel plezier en enthousiasme de handen uit de mouwen steekt. De toernooidirecteuren kwamen steeds uit Maastricht. Eerst Ashraf Ibrahim, daarna Hans Ouwersloot en vervolgens Ferry Gerard. Eind 2018 trad een niet-Maastrichtenaar aan als toernooidirecteur, Barry Braeken. Helaas kon het toernooi in 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Daarna is de organisatie echter weer ‘gewoon’ opgepakt. Het Limburg gaat niet verloren! Hoofdsponsor BPB en het organisatieteam hebben naar de toekomst toe nog steeds ambitie.
Extra’s
Die ambitie blijkt wel uit de extraatjes! Om iets extra’s te bieden aan deelnemers en publiek, werd in 2022 naast het reguliere toernooi ook een match over vier partijen georganiseerd tussen de GM’s Jorden van Foreest en Alexei Shirov (op dat moment FIDE rating resp. 2702 en 2681). Heel mooi zo’n extra activiteit en het Limburg Open is dankbaar dat hoofdsponsor Bruls Prefab Beton dit mogelijk maakte. De match werd door Shirov gewonnen met 3½-½.
In 2024 werd naast het reguliere toernooi een Tienkamp georganiseerd, mede met de bedoeling om spelers de gelegenheid te geven een IM-norm of GM-norm te scoren. Winnaar werd GM Alexandr Fier met 7,5 uit 9. Twee spelers behaalden een grootmeesternorm: de Belg Thibaut Vandenbussche en de Duitser Julian Kramer. De Tienkamp vergde natuurlijk wel extra organisatie, want voor de uit 9 ronden bestaande Tienkamp moesten twee speeldagen extra (woensdag en donderdag) gepland worden. En uiteraard moesten ook geschikte locaties gevonden worden. Die werden gevonden in Heerlen, mede dank zij steun van de gemeente. Er werd gespeeld in Parkstad Limburg Theaters en in Cultuurhuis Heerlen. De Tienkampers speelden vervolgens hun ronden 4 tot en met 9 tegelijk met het gewone toernooi van vrijdag tot en met maandag in de Geusselt.