Een extraatje: tienkamp met drie grootmeesters en zeven meesters

Sipke Ernst in het Limburg Open van 2023. Dit jaar is hij weer present, maar dan in de tienkamp. (foto Frank Clevers)

Het BPB Limburg Open krijgt dit jaar een heel mooi extraatje naast het reguliere toernooi: een invitatie tienkamp met drie grootmeesters, vijf Internationaal Meesters en twee FIDE Meesters. Deze tienkamp is mede opgezet als normentoernooi waarin spelers kunnen proberen een meesternorm of grootmeesternorm te scoren.

We zijn ontzettend blij dat we dit toernooi kunnen toevoegen aan het Limburg Open. Hiermee is ons evenement nog aantrekkelijker voor deelnemers, publiek, media en sponsors.

Dank onze hoofdsponsor Bruls Prefab Beton die hiervoor extra sponsoring heeft gedaan.

Topsport, breedtesport en talentontwikkeling

Het Limburg Open kent drie pijlers: topsport, breedtesport en talentontwikkeling. Het extra toernooi past daar in. Toernooidirecteur Barry Braeken: “We hebben drie in één. We bieden met ons toernooi topsport aan topspelers met ratings van rond de 2600 en we bieden breedtesport gezien het aantal van maar liefst 600 spelers van alle mogelijke speelsterktes in diverse ratinggroepen, onder wie ook veel jeugdspelers, vrouwen en veteranen. Onze derde pijler is talentontwikkeling. We willen talenten de kans bieden om het op te nemen tegen sterkere spelers van wie ze veel kunnen leren. Met het extra toernooi kunnen die talenten ook proberen een norm te scoren.”

Toernooidirecteur Barry Braeken.

Norm

Er zijn in de wereld wel veel open toernooien, maar er zijn niet veel toernooien waar spelers een norm kunnen scoren. Een vereiste daarvoor is onder andere dat het toernooi over 9 ronden gaat. Het Limburg Open gaat over 7 ronden. Barry Braeken: “Daarom houden we een extra toernooi, met 10 spelers, over 9 ronden. We geven hiermee met name de Limburgse spelers Siem van Dael en Ruud van Meegen een mooie kans.”

Deelnemers tienkamp

Siem en Ruud staan voor een prachtige uitdaging. Ze nemen het op tegen louter hoger gerate IM´s en GM´s. Het veld wordt aangevoerd door GM Fier. De andere GM´s zijn Lodici en Ernst. Aan de tienkamp doen mee:

  1. GM Alexandr Fier (Bra, 2566)
  2. GM Lorenzo Lodici (Ita, 2565)
  3. GM Sipke Ernst (Ned, 2523)
  4. IM Julian Kramer (Dui, 2470)
  5. IM Arthur Pijpers (Ned, 2466)
  6. Thibaut VandenBussche (Bel, 2428)
  7. IM Arthur de Winter (2406)
  8. IM Khoi Pham (2396)
  9. FM Siem van Dael (Ned, 2308)
  10. FM Ruud van Meegen (Ned, 2275)

Programma

Omdat het ´normale´ Limburg Open over 7 ronden gaat (met start op vrijdag) en het (groot)meestertoernooi over 9 ronden, begint het al twee dagen voor de start van het Limburg Open. De 1e ronde is op woensdagavond en op donderdag worden de 2e en 3e ronde gespeeld. De speellocatie van deze eerste 3 ronden wordt nog bekendgemaakt. De ronden 4 tot en met 9 worden van vrijdag tot en met maandag gespeeld in sporthal De Geusselt waar dan ook het Limburg Open wordt gehouden. De tienkampers spelen op vrijdag de 4e ronde, op zaterdag de 5e en 6e ronde, op zondag de 7e en 8e ronde en op maandag de 9e ronde.

Plaats een reactie