Mikhail Gurevich toernooiwinnaar

Mikhail Gurevich toernooiwinnaar! Hij ontvangt hier de prijs uit handen van toernooidirecteur Barry Braeken.

In het 16e BPB Limburg Open zijn de grootmeesters Mikhail Gurevich en Max Warmerdam op de gedeelde eerste plaats geëindigd met een score van 6 punten uit 7 partijen.

Op grond van Average Rating of Opponents (ARO; de gemiddelde rating van de tegenstanders) werd de toernooizege toegekend aan Mikhail Gurevich.

Gurevich en Warmerdam wonnen allebei hun partij in de 7e en laatste ronde. Max ging tot het uiterste om zijn punt binnen te halen. Het leek op remise uit te draaien, maar Max bleef zolang duwen tot Marius Fromm bezweek, wel pas na 111 zetten. Inmiddels waren alle andere partijen afgelopen en was de speelhal al vrijwel leeg.

Twee spelers dus op 6 uit 7, waarna de zogenoemde scheidingsregel in werking trad om een winnaar aan te wijzen. De tegenstand die Mikhail Gurevich in het toernooi had gehad, bleek qua rating gemiddeld hoger dan de tegenstanders die Max Warmerdam had gehad.

Voormalig top-5 van de wereld

Met Mikhail Gurevich heeft het Limburg Open een grote naam als toernooiwinnaar. Gurevich (65 jaar) is een voormalig wereldtopspeler. In zijn beste jaren hoorde hij bij de top-5 van de wereld. Hij werkte samen met de absolute wereldtop onder wie Anand, van wie hij secondant was. Hij werd in vier verschillende landen nationaal kampioen, een zeldzaamheid. Hij werd kampioen van Oekraïne, Sovjet-Unie, Turkije en België.

Tienkamp

Voor het eerst vond naast het reguliere toernooi een Tienkamp plaats met drie grootmeesters, vijf IM’s en twee FM’s. De eerste 3 ronden hiervan werden op woensdag en donderdag gespeeld in Heerlen, de ronden 4 t/m 9 tegelijk met het eigenlijke toernooi in Maastricht. De Tienkamp was mede opgezet als normentoernooi als kans voor een aantal spelers om een (groot-)meesternorm te scoren. De Belg Thibaut Vandenbussche en de Duitser Julian Kramer wisten een grootmeesternorm te behalen. Winnaar van de Tienkamp werd GM Alexandr Fier.

Bijna 600 deelnemers

Aan het 16e BPB Limburg Open hebben bijna 600 spelers meegedaan. Dit is het maximale aantal spelers dat mee kan doen (meer zijn er niet toegestaan in de sporthal). De interesse is altijd heel groot. Dit jaar was het toernooi begin april al volgeboekt. We zijn er als organisatie trots op dat het toernooi geldt als een van de grootste (en gezelligste!) weekendtoernooien van Europa. Het toernooi ging ook nu weer over 7 ronden klassiek tempo en duurde het hele pinksterweekeinde, van vrijdag tot en met maandag.

Limburgs kampioenschap

Het Limburg Open gold wederom tevens als officieel Kampioenschap van Limburg van de Limburgse Schaakbond. Het kampioenschap van 2024 was het 93e Kampioenschap van Limburg. Het lid van de Limburgse bond dat het hoogst eindigt mag zich Kampioen van Limburg noemen. De Limburgse kampioenen van 2024 zijn:

• Algemeen: Max Warmerdam
  • Senioren (50-plus): Eduard Coenen
  • Veteranen (60-plus): Bert Smeets
  • Dames: Addison Jones en Mila de Koning