Samen in ons toernooi: grootmeester Jonkman en zijn dochters

Grootmeester Harmen Jonkman en zijn schakende dochters (foto: Ron Pichel Fotografie)

Grootmeester Harmen Jonkman heeft in het verleden als beroepsschaker heel wat toernooien in binnen- en buitenland bezocht.

Tegenwoordig loopt hij samen met zijn dochters Sophia (14) en Amelia (15) door de schaakarena. Want de beide meiden schaken ook!

Met z’n drieën doen ze mee aan het Limburg Open: Harmen in de A-groep, Sophia en Amelia in de C-groep.

Harmen Jonkman (Beverwijk, 30 mei 1975) werd in 2002 grootmeester. Zijn hoogste FIDE rating ooit was in die periode 2530. Hij leidde een leven als beroepsschaker en reisde de wereld af voor het spelen van toernooien.

Dat veranderde in 2007. Hij trouwde met een Peruaanse vrouw, Lida, en sindsdien staat het schaken niet meer op de eerste plaats. Harmen heeft een baan in de IT-branche en samen hebben ze een alpaca winkel waarvoor wol uit Peru wordt geïmporteerd.

Dat schaken niet meer het belangrijkste is, wil niet zeggen dat Harmen de liefde voor het spel is verloren. Hij schaakt nog heel graag. Zijn rating is weliswaar gezakt (rating KNSB 2330, FIDE 2323), maar hij speelt nog competitie in Duitsland bij Schachverein Erkenschwick 1923 e. V., samen met de nodige andere Nederlandse grootmeesters. Ook doet hij mee aan de nodige toernooien in binnen- en buitenland. Niet meer per se voor de 1e plek, maar nu is de insteek anders: het is nu ‘n ‘familie schaakvakantie’. Het hele gezin uit Beverwijk gaat mee: Harmen en dochters schaken en Lida is “begeleidster”.

Dit soort ‘schaaktoernooivakanties’ hebben ze eerder al gedaan. Ze gingen naar open toernooien in Hoogeveen, Abu Dhabi, Parijs, Duitsland en Italië. En natuurlijk mocht het Limburg Open, waar Harmen nog niet eerder aan meedeed, niet op de lijst ontbreken. Vandaar dat ze van de partij zijn!

Harmen zet zijn beste beentje voor in de A-groep. Amelia (KNSB rating 1610) en Sophia (KNSB rating 1450) spelen in de C-groep. Veel succes gewenst. En vooral: veel plezier. Leuk dat jullie meedoen!

Informatie:

Wikipedia

FIDE profiel

Plaats een reactie