Shirov winnaar match: 3½ – ½

Van Foreest en Shirov speelden hun match op een podium (©foto Roel Gaj)

Het extraatje bij ons toernooi, de door hoofdsponsor Bruls Prefab Beton mogelijk gemaakte match tussen Jorden van Foreest (FIDE rating 2702) en Alexei Shirov (2681), is door Shirov gewonnen met 3½ – ½.

Een onverwacht grote overwinning voor de maestro.

De beide topgrootmeesters speelden vier partijen: de eerste op vrijdagavond om 19:00 uur en vervolgens op zaterdag, zondag en maandag een partij.

Het is duidelijk dat de 49-jarige Shirov nog altijd meetelt in de wereldtop. Zo’n overwinning in een match tegen een van de beste schakers van Nederland is een waar kunststukje. De resultaten van de matchpartijen tellen mee voor de FIDE rating.

Het is duidelijk. Bij Shirov is het nog altijd ‘Fire on Board’, zoals ook de titel is van een bekend boek van hem. Het was dan ook helemaal niet gek dat sommige mensen dit boek kochten bij de boekenstand van De Beste Zet.

Tijdens een small talk in het bargedeelte, onder het genot van een kop soep, zat Shirov er uiteraard tevreden bij. Hij had niet gedacht dat het zo voor hem zou uitpakken. ‘Maar op een gegeven moment viel het mijn kant op’. Dat hij dit nog kan op deze leeftijd, vindt hij zelf niet zo heel bijzonder. Hij voelt zich goed. En het geeft hem hoop dat collega Anand het ook geweldig doet. Anand is nog iets ouder: 52.

Plaats een reactie