Twee spelers die bekend staan als “GM-killers”

Noah Ritzerveld. (foto Martijn Hardeman, gemaakt bij Nederlands jeugdkampioenschap april/mei 2024)

Aan het Limburg Open doen altijd heel veel jeugdige talenten mee.

We hebben al heel wat jeugdspelers achter de borden gehad die later grootmeester werden.

Ook dit jaar zijn weer veel jonge spelers aanwezig en in de hoogste groep vallen ons twee namen van jeugdschakers op die sinds kort een reputatie hebben als “GM-killers”, namelijk Achyuth Aravindhan uit Aalsmeer en Noah Ritzerveld uit Wassenaar.

Achyuth won in februari van dit jaar op z´n 12e in het Noteboomtoernooi in Leiden van de Israelische grootmeester Alexander Bagrationi.

Noah was nog ietsje jonger (11 jaar en 11 maanden) toen hij in december vorig jaar in een KNSB-competitiewedstrijd grootmeester Koen Leenhouts versloeg.

Achyuth Aravindhan. (foto Martijn Hardeman, gemaakt bij Nederlands jeugdkampioenschap april/mei 2024)

Achyuth en Noah spelen veel en werken hard om betere schakers te worden. Achyuth is geboren in India, maar al vanaf z´n vierde woonachtig in Nederland. Hij begon met schaken op z´n achtste. Hij is lid van de vereniging Zukertort Amstelveen. Hij studeert vrijwel elke dag via Chessable en krijgt training van IM Robert Ris. Achyuth heeft nu een FIDE-rating van 2130.

Les van grootmeester

Noah is serieus gestart met schaken toen hij 7 was. Hij is lid van DD1852 in Den Haag en krijgt al vele jaren les van grootmeester Jan Werle. Hij heeft op z´n 11e overigens ook al twee IM’s (Manuel Bosboom en Herman Grooten) in klassieke partijen verslagen. De FIDE-rating van Noah is momenteel 2131.

Officieuze lijst

Er bestaat geen officiële lijst van Nederlandse spelers en op welke leeftijd ze voor het eerst een grootmeester versloegen, maar met wat zoeken en informatie van mensen die de schaakwereld goed kennen, komen we tot onderstaande officieuze lijst van jongste ‘GM-killers´:

Leeftijd Tegenstander Jaar
1. Yichen Han 10 GM Mark Hebden 2018
2. Daniel Stellwagen 11 GM Yrjo Rantanen 1998
3. Noah Ritzerveld 11 GM Koen Leenhouts 2023
4. Achyuth Aravindhan 12 GM Alexander Bagrationi 2024

Meer informatie:

Op je 12e een grootmeester kloppen, Achyuth deed het! (Schaken.nl)

Noah klopte al op z’n 11e een grootmeester (Schaken.nl)

FIDE profiel Achyuth Aravindhan

FIDE-profiel Noah Ritzerveld

Plaats een reactie