Een bijzondere deelnemer: Gerard Grotenhuis

Gerard Grotenhuis achter het bord in de eerste ronde van het Limburg Open.

Natuurlijk, elke deelnemer is bijzonder en iedereen is ons even lief. Maar toch…. even speciale aandacht voor een speler in de B-groep: Gerard Grotenhuis.

In de jaren ’50 waren jeugdspelers nog zeldzaam bij een schaakvereniging. Het was dan ook niet alledaags dat op een gegeven moment de jeugdige Gerard Grotenhuis bij clublokaal hotel De L’Univers van de vereniging MSV aan de Kleine Staat in Maastricht binnenwandelde.

En nóg opmerkelijker was dat deze jongeman zich al meteen manifesteerde als een van de sterkste schakers.

Gerard kwam uit Enschede en was naar Maastricht gekomen voor de opleiding aan de Hogere Hotelschool. De jonge Gerard werd in 1958 jeugdkampioen van Limburg en in 1959 werd hij clubkampioen van MSV, nog maar 19 jaar jong. Kort hierna ging hij vanwege omstandigheden terug naar Enschede.

Nog altijd fanatiek

Anno 2024 schaakt Gerard Grotenhuis nog altijd fanatiek. Hij speelt mee in het Limburg Open. Niet bij de veteranen zoals je van iemand van zijn leeftijd zou verwachten, maar in groep B. Achter het bord in Maastricht; jawel, 65 jaar (!) nadat hij in die stad clubkampioen werd van MSV.

Onderscheidingen

Gerard Grotenhuis is meerdere malen onderscheiden. Hij is erelid van SG Max Euwe in Enschede, erelid van de Schaakbond Overijssel en drager van de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tientallen jaren sponsor van zijn club en organisator van vele tientallen toernooien.

Plaats een reactie