Jorden: ‘Shirov is een fantastisch schaker’

Jorden van Foreest. (©Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022)

We zien allemaal uit naar de match over 4 partijen tussen Jorden van Foreest en Alexei Shirov, het extraatje bij ons toernooi. Jorden zelf verheugt zich er ook op. ‘Ik vind het een heel leuk idee, deze match’.

En hij heeft vooral veel zin in deze tegenstander. ‘Shirov heeft een aanvallende dynamische speelstijl. Hij is een fantastisch schaker’.

Als Limburg Open wilden we graag iets extra’s toevoegen aan ons toernooi en op een goed moment kwam het idee van een match. Onze sponsor had er wel wat extra’s voor over. Aan wie denk je dan? Shirov natuurlijk! De man van het bekende boek ‘Fire on Board’ en voormalig nummer 2 van de wereld en een zeer attractief schaker. Hem koppelen aan Jorden van Foreest, wat wil je nog meer? De gedroomde match toch?

Jorden kent het boek ‘Fire on Board’ van Shirov. ‘Zijn speelstijl is fantastisch en hij speelt ook nog steeds heel erg sterk’. Shirov is 49 jaar, staat 43e op de wereldranglijst en wist eind vorig jaar in een door Firouzja gewonnen toptoernooi in Riga ongeslagen te blijven en 7 uit 11 te scoren. Een topprestatie.

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. ‘Hij speelde als de oude Shirov’, zegt Jorden.

In de aanloop naar de match spreken we de beide spelers. Als eerste Jorden van Foreest.

Jorden is een vaste klant in Maastricht. Hoe vaak deed hij al mee?

Jorden heeft al zeven keer meegedaan. Voor het eerst in 2011, toen hij al meteen 4 uit 7 scoorde en met z’n 12 jaar natuurlijk een opvallende verschijning was in de hoogste groep.

Sindsdien stond voor hem het pinksterweekeinde synoniem aan Maastricht. Hij kwam terug in 2012, 2013, 2014, 2015 (gedeeld toernooiwinnaar) en 2016. In 2017 en 2018 moest hij overslaan omdat het toernooi wat ongelukkig samenviel met vwo-tentamens. In 2019 deed hij weer mee. Na de gedwongen pauze in 2020 en 2021 vanwege corona is hij er nu weer bij, niet in het toernooi zelf, maar voor de match met Shirov.

Je rating blijft maar stijgen en nu sta je zelfs 27e op de wereldranglijst met 2714. Hoe fiks je dat?

‘Je ziet wel vaker dat het eerst stagneert en dat je dan een sprong maakt. Misschien moet de kennis zich opstapelen en dat het dan op een gegeven moment klikt met elkaar en dat je dan een jump maakt. Ik ben er nu ook professioneler mee bezig, heb veel geleerd door met sterke schakers samen te werken en ben totaal gefocust op het schaken. Ik ben tevreden met dit leven, het past bij me. Ik vind schaken gewoon heel leuk, hou van het competitieve en om me te meten met de beste spelers van de wereld. Ik woon met mijn vriendin in België en heb het goed naar mijn zin. Ik probeer ook veel buiten te zijn en aan sport te doen’.

Hoe ziet je programma er de komende tijd uit?

‘Ik speel online her en der en speel competitie in de Bundesliga. Verder heb ik begin mei het Sigeman toernooi in Malmö’.

En wie zien we daar nog meer op de deelnemerslijst staan in Malmö? Jawel, Shirov!

Een mooi opwarmertje voor beide heren voor de grote match in Maastricht!

Plaats een reactie