Max: ‘Nu wil ik het toernooi voor het eerst winnen’

Max Warmerdam. (©Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022)

Vijf grootmeesters hebben al hun deelname aan het 14e Limburg Open toegezegd. De hoogste qua rating is Kampioen van Nederland Max Warmerdam (FIDE rating 2600).

We zijn maar wat trots op de deelname van Max.

Een talent van Limburgse bodem dat al heel ver is gekomen. En wie weet hoe ver hij nog komt? Hij is nog jong (op woensdag 30 maart wordt hij 22 jaar) en is vol ambitie.

Max Warmerdam is afkomstig uit Tegelen en is ook nog steeds lid van twee clubs in Noord-Limburg (Venlo en Tegelen). Het Limburg Open is voor hem bekend terrein. Hij doet al vanaf z’n 12e mee, met uitzondering van één jaar (2018) vanwege schoolexamens.

In 2012 maakte Max zijn entree in ons toernooi in de C-groep. In 2013 speelde hij in de B-groep en in 2014 was hij al sterk genoeg om in de A-groep mee te doen. Hij scoorde al meteen 5 uit 7. Zijn scores in Maastricht waren altijd heel behoorlijk: 4,5 punten in 2015, 4,5 punten in 2016, 4,5 punten in 2017 en 5 punten bij het laatste toernooi van 2019.

Hoe bijzonder is het om nu als Nederlands kampioen mee te doen aan het toernooi waar je ook als jeugdspeler aan meedeed?

‘Het is wel heel anders en voelt ook wel raar omdat ik nu een andere status heb. Anderzijds is het ook wel zo dat het een van de zoveel toernooien is waar ik aan meedoe’.

Je bent nu zelfs een van de favorieten.

‘De laatste keer was ik al heel dicht bij de toernooioverwinning. Nu wil ik het toernooi voor het eerst winnen en heb er de sterkte voor’.

Er is in korte tijd veel gebeurd. Je bent grootmeester geworden en kampioen van Nederland. Hoe heb je het gefikst om die sprong te maken?

‘Ik heb sowieso altijd wel hard gewerkt en doe dat nog steeds, heb veel openingswerk gedaan en de laatste tijd ook veel tactiek. Ben ook veel met Anish Giri gaan werken als secondant van hem en daar leer je natuurlijk heel veel van’.

Welke activiteiten heb je nu als schaker?

‘Ik werk met Giri en speel door het jaar heen in de Nederlandse, Duitse en Belgische competitie. Ook speel ik in de Griekse competitie. Die heeft als voordeel dat alle speelrondes in een week afgewerkt worden, waardoor dat voor mij goed te doen is’.

Welk toernooi heb je nog in de aanloop naar het Limburg Open?

‘In de eerste helft van april speel ik in Reykjavik in een groot en sterk bezet open toernooi over 9 ronden’.

Welke doelen stel je je nog als schaker?

‘Mijn doel is om in ieder geval 3e van Nederland op rating te worden. Anish is duidelijk de nummer 1 en Jorden duidelijk de nummer 2. Qua rating heb ik de 2600 eigenlijk snel gehaald. De stap naar 2700 is een hele lastige, die stap is heel groot. Ik denk dat het wel kan, maar het is heel lastig’.

Je zit nu in je tweede jaar van je studie economie in Tilburg. Sta je niet op een tweesprong? Óf studie en werk óf schaken?

‘Ik doe nu eigenlijk twee carrières en het is nog wel te doen zonder dat het één onder het ander lijdt. Als ik klaar ben met de studie, zal het de keuze worden tussen een ‘gewone baan’ of professioneel schaker worden. Het zal er dan ook aan liggen of ik als schaker genoeg inkomsten kan hebben’.

Hyperlinks:

Hier onder enkele hyperlinks naar meer info over Max.

Interview in De Limburger 29 januari 2022

Schaak-cv op website Schaakstad Apeldoorn

Wikipedia

FIDE-ratinglijst met spelersprofielen

Plaats een reactie