Ruud van Meegen pas in toreneindspel onderuit tegen de favoriet

Veel aandacht ging in de 1e ronde uit naar de partij op het eerste bord tussen de op rating hoogste speler in het toernooi GM Daniel Dardha (FIDE rating 2631) en onze Limburgse troef FM Ruud van Meegen (2294).

Zou Ruud voor een stunt kunnen zorgen tegen de favoriet?

Ruud speelde een prima partij en hield met zwart de hele tijd uitzicht op een comfortabele remise. Hij wikkelde af naar een toreneindspel.

In het filmpje zie je links vooraan Daniel (met pet) en Ruud.

Hoe ging dat in het toreneindspel?

Kijk maar eens naar onderstaand diagram.

Dit is remise bij goed spel. Het enige plan dat wit heeft, is om e4 en f5 te spelen. En dan na de ruil de koning terug te dringen naar de achterste rij. Dan moet je als zwart de achtste rij gaan verdedigen om mat te voorkomen.

Wit gaat dit natuurlijk op een gegeven moment spelen, maar hoeft dat niet direct te doen. Dardha probeerde eerst een hoop andere zetten, maar ging in onderstaande stelling dan toch voor 65. f5.

Heel slim moment. Hier moet Ruud schakelen, dat is niet makkelijk. Wit dreigt een set up met f6 en de koning van zwart naar de achterste rij te duwen. De partij ging verder: 65. … gxf5. 66. exf5 Ta4 67. Kf3 Ta1. 69. Kf4. En hier kan zwart alleen nog maar verdedigen als hij de a-pion opgeeft. Bijvoorbeeld: 69. … Kf8. 70. Ke5 Tb1 71. Txa5 Kg7. Nu verdedigt de koning van de andere kant de f7pion.

Op 71. Kf6 volgt 71. … Tb6+ en op 71. f6 geef je een paar schaakjes en speel je Kg8.

Ruud speelde f6. En kon na g6 a4. Ta8 opgeven.

De hele partij kun je naspelen door op de onderstaande hyperlink te klikken:

Partij Daniel Dardha – Ruud van Meegen

(artikel met medewerking van Maarten van Laatum; dank!)

Plaats een reactie