Thomas en Nico net op tijd klaar voor MVV-NAC

IM Nico Zwirs (links) en IM Thomas Beerdsen staan in de rij voor het stadion om naar MVV-NAC te gaan kijken.

Na 3 ronden zijn er in het 15e BPB Limburg Open nog drie spelers met de maximale score van 3 punten: IM Thomas Beerdsen, IM Matthias Dann en IM Christian Braun.

Achter hen volgt een groot peloton met 2,5 punten.

Veel aandacht was er natuurlijk voor bord 1 tussen Thomas Beerdsen en de op rating hoogste speler Daniel Dardha (2631). Thomas won en wat deed ie direct na de partij? Niks analyse, niks schaken, maar op naar MVV-NAC…

De tweede toernooidag, zaterdag, was ook een beetje de dag van een evenement bij ‘de buren’: de voetbalwedstrijd van MVV. MVV had zich geplaatst voor de nacompetitie en speelde om 20.00 uur een thuiswedstrijd in stadion De Geusselt tegen NAC. Omdat de voetbalherrie in onze speelhal vrij goed te horen is, had de organisatie besloten om het speelschema aan te passen. De ronden werden ‘naar voren’ gehaald, zodat de schaakpartijen klaar zouden zijn als de voetbalwedstrijd zou beginnen en we dus gevrijwaard zouden blijven van geluidsoverlast.

Vrijwel alle partijen waren voor 20.00 uur klaar.

Zo ook die van IM Thomas Beerdsen (eigenlijk een gewaardeerd Feyenoord-fan) en IM Nico Zwirs. Ze hadden op het laatste moment nog kaartjes geregeld voor MVV-NAC en konden op hun gemak naar het stadion lopen.

We hebben zaterdag natuurlijk weer veel leuke partijen gezien. We lichten er eentje uit, dit is een van de krenten in de pap. Met dank aan ons toernooiorganisatielid Maarten van Laatum die hier laat zien hoe Rob Schoorl met de zwarte stukken Erik van den Doel versloeg. Sowieso natuurlijk al knap om van een grootmeester te winnen, dan ook nog eens met zwart in een totaal onoverzichtelijke stelling.

Dit is de stand na 42. … gxf3. Zwart probeert wit heel duidelijk mat te zetten op g2. En als dat niet lukt is de d3-pion nog altijd heel gevaarlijk. Zou Erik bijvoorbeeld 43. Df2? spelen dan is 43. … Dc5 heel sterk. Na 44. gxf3 volgt dan 44. … Dg5+. Hier moet het lelijke 45. Pg2. Koning mag niet naar de h-lijn vanwege 45. … Th4+. En niet naar de f-lijn vanwege 45. … Tf4. Ter illustratie van de aanval die wit kan spelen.

Van den Doel kon zich nog redden volgens de computer met 43. Pf5+. Omdat na 43. … exf5 44. Dh6+ Kxh6 (Kh8 is mat in een paar) 45. h8+D er eeuwig schaak in de stelling zit. Ik weet natuurlijk niet of Erik dit gezien heeft, maar het is een moeilijke zettenreeks om voor je te zien.

Er volgde 43. Pd5 Kxh7 (blind het paard slaan (43. … exd5) gaat mis vanwege 44. h8D en mat in een paar) 44. Pxf6+ Kg6. De gevaarlijke h-pion is opgeruimd. 45. Df2 Txc4. 46. Pg8 (dreigt 47. …Pe7+) Dc5. Na dameruil lopen de zwarte pionnen vrolijk door, dus Erik speelde 47. Te6+ Kf7 48. Te3 en liet een mooi mat toe.

  1. … Tc1+ 49. Kh2 (Te1? Txe1!) Dd6+ 50. Kh3 (g3 kan maar dan 50. … d2) Lc8+ 51.Kh4 Df4+ 52. g4 Dxg4 mat.

Plaats een reactie